Sit back, relax & enjoy the ride
Tandemspringen was een item op mijn bucket list en dit jaar heb ik in een zotte bui de waaghalssprong met 60 sec vrije val geboekt bij Skydive Zeeland. Ik had een ochtendsprong en was een van de eerste bezoekers ter plaatse. Alles moest nog wat op gang komen, zo stond het vliegtuig bijvoorbeeld nog in de hangar. Je merkt meteen dat de sfeer heel gemoedelijk en relaxed is. Muziekje door de speakers, paar honden die rondlopen, de parachutisten praten er vrolijk op los voordat ze aan de slag gaan. Er heerst een soort community gevoel, waardoor je je direct op je gemak voelt.
Het inchecken ging vlot. Nadien was het wachten totdat je omgeroepen wordt. De instructies zijn beknopt maar helder en krijg je telkens in stukjes, wat ik goed vond. Het is toch impressionant allemaal, zeker voor een eerste keer. Door de info gedoseerd te geven (bij inchecken, voor instappen in vliegtuig, tijdens de vlucht) blijft het goed hangen. Je weet wat je mag verwachten.
Niet dat het nodig is, maar de instructeurs brengen je ook in de stemming en praten ook met je over koetjes en kalfjes. Zowel tijdens de vlucht naar boven als tijdens de parachute afdaling zelf. Iedereen was vriendelijk en loopt met een glimlach rond. De begeleiding liep soepel en professioneel. Het is duidelijk dat Skydive Zeeland al heel wat sprongen heeft begeleid.
De sprong zelf is moeilijk te beschrijven, je moet het gewoon zelf meegemaakt hebben! ;) Ik verbaasde me over hoe makkelijk je kan ademhalen tijdens de vrije val, vooral door de neus is geen enkel probleem. Het openen van de parachute was even onaangenaam, dat gaf een behoorlijke ruk, maar daarna is het genieten.
Voor de toeschouwers is er genoeg ruimte om te kijken naar alles. Er zijn picknickbanken op het terrein, met zicht op de landingsbaan. Ook leuk is dat toeschouwers de hangar binnen mogenlopen waar al de activiteit plaatsvindt. Ze worden niet op afstand gehouden en zo worden zij ook betrokken, ondanks dat ze dus niet springen.