Geduldige uitleg, snel in het diepe.
Ik ben pas op latere leeftijd begonnen met autorijlessen, een heel eind in de 50. Een eerdere snelcursus in de schakelauto toen ik iets in de 20 was verliep op zijn zachtst gezegd niet best. Jan raadde me al snel de automaat aan en gezien de vele dingen waar je op moet letten in het verkeer van nu had ik er inderdaad het schakelen niet nog bij moeten hebben. Wat heb ik dat kwartje dat zou gaan vallen vervloekt in de lessen, en wat moest ik niet overwinnen, als ik zelfs 19 km/uur rijden met een flinke auto al veel te hard vond!
Dat hield Jan niet tegen om me uit te dagen om steeds weer de grens van mijn kunnen op te zoeken, steeds meer te zien, steeds meer te snappen van het verkeer. Na een les of 10 tot 15 waren de ergste zenuwen bij het instappen wat bedaard, en durfde ik 'gewoon een stukje gaan rijden'. En na heel veel lessen kan ik eindelijk het felbegeerde roze document gaan aanvragen.
Ik beveel Jan aan omdat hij altijd geduldig blijft. Dezelfde fout opnieuw levert dezelfde uitleg opnieuw op, tot dat duivelse kwartje valt. En die uitleg is ruim, zodat je inzicht krijgt in het verkeer, de auto, hoe angst werkt in je lichaam, enz.
Jan staat ook open voor eigen inbreng, wat een aantal leuke en spannende 'toeristische' ritten naar het examencentrum opleverde. In de normale ritten komen alle exameneisen al vrij snel volledig aan de orde, de cursus bestaat dus vooral uit steeds meer ervaring opdoen, kilometers maken.
En, indien nodig, rust met koffie, gesprekken over van alles, humor, kortom, rijlessen om met een heel goed gevoel op terug te kijken. Zelfs als het er veel meer zijn dan oorspronkelijk in mijn begroting stond.