Zeker een aanrader! (Stage 1 voor 1.4 Seat Leon ST FR)
Na twee maanden gereden te hebben in mijn recent aangeschafte Seat Leon ST FR (5F) was ik al snel tot de conclusie gekomen dat een chiptuning gewenst was. Met ongeveer 125pk was de auto niet traag, maar miste je toch net die acceleratie en snelheid. Voor een auto die er naar mijn mening sportief uit ziet, voelde hij af en toe jammer genoeg aan als een schaap in wolfskleren.
Op de dag zelf wordt je bij VAG Techniek open ontvangen waar er ook meteen duidelijk wordt dat ze de 'Corona situatie' serieus nemen (vrijgeven van mondkapjes, handontsmetting, gepaste afstand etc.).
Er werd kort uitleg gegeven over wat de handelingen waren m.b.t. het chippen en een indicatie van hoe lang het ongeveer zou duren, in mijn geval 1 à 2 uur. Deze tijd kan je doorbrengen in een net verzorgde omgeving waar je je eigen auto in de gaten kan houden maar bijvoorbeeld ook gewoon voetbal of F1 kan kijken.
Na één uur tijd werd er aangegeven dat mijn Leon klaar was. Best rap vond ik. Ook al konden ze niet exact vertellen wat precies de motorische vóór en ná verschillen waren, konden ze een prima indicatie geven dat mijn Seat Leon FR ST na de Stage 1 tune van 125pk naar c.a. 165-170pk is verhoogd (afhankelijk van brandstof) en koppel van 200Nm naar 290Nm.
Bij elkaar levert dit ongeveer een vermogensverhoging op van 38,5%. En dat was in de eerste meters direct te merken, met een brede glimlach als resultaat.
Bij het wegrijden voel je direct dat de auto een stuk alerter reageert en sneller optrekt (vooral in versnelling 1 en 2). Daarnaast, bijvoorbeeld op de snelweg, maakt hij makkelijker snelheid in de hogere versnellingen (vooral 4 t/m 6) waarbij terugschakelen voor een inhaalactie niet meer nodig is. Ná de ingreep dus alles behalve een schaap in wolfskleren!
Al met al zeer tevreden over het resultaat en ben ik blij dat ik deze investering gemaakt heb. Voor mensen die, net als ik, rijplezier belangrijk vinden is het dan ook zeker een aanrader om bij VAGtechniek langs te gaan!