Prettige aanpak, praktisch de inentingen thuis te krijgen.
Arts kwam aan huis midden in het afgesproken thuisvenster. Welke inentingen we moesten krijgen was al bekend. Daarnaast nog wat specifieke informatie gekregen over mogelijke gezondheidsrisico’s in Marokko en wat hygiene adviezen. Kortom een nuttig en praktisch bezoek.
Niet voor punlicatie:
Voor de organisatie thuisvaccinatie nog een advies. Sinds 2011 zijn er nieuwe arbo voorschriften voor het gebruik van injectienaalde. Zie: Arbeidsomstandighedenbesluit, artikel 4.97. Daarin staat dat:
veilige naaldsystemen beschikbaar moeten zijn met ingebouwd veiligheids- en beschermingsmechanisme;
recappen verboden is.
Veilige naaldsystemen zijn naalden, chirurgische messen en andere (scherpe) medische hulpmiddelen met ingebouwde beveiliging, zodat de uitvoerende zorgmedewerker na gebruik zichzelf of een ander er niet mee kan besmetten.
Dit betekent dat het gebruik van naaldenbekers of –containers alleen niet voldoende is. Dit artikel 4.97 is ook van toepassing op vrijwilligers.
Veilige naalden werden tot verbazing van mijn vrouw (zelf verpleegkundige en docent) niet gebruikt. Wat ook vreemd aandoet, is dat de spuiten (leeg en zonder naald) bij de ingeënte personen achterblijven. Je zou verwachten dat deze uit veiligheidsoverweging ook meegenomen worden.