Terug

De ervaringen van Meerkantoor met klantenvertellen

Reviews zijn niet meer weg te denken van het internet. Ze spelen een steeds grotere rol in het keuzeproces van de consument, iets dat ook Meerkantoor inziet. De Lissese kantoorvakhandel maakte in 2014 al de keus om klantenvertellen in te gaan zetten voor het verzamelen van reviews. Wij spraken Mark Kuiper, die 10 jaar werkzaam is als Sales Manager bij Meerkantoor, en actief betrokken is bij het verzamelen van reviews voor het bedrijf. Wat maakt het dat zij al ruim 8 jaar gebruikmaken van dit platform?


Beginnen met reviews verzamelen

Van balpen tot printer en van papier tot een complete kantoorinrichting: bij Meerkantoor ben je aan het juiste adres voor alles wat je maar op kantoor vindt. Het bieden van service en goed advies is hierbij erg belangrijk voor de ondernemer, maar tijden veranderen geeft Mark aan. “Toen ik in deze branche begon was alles nog offline, inmiddels is het grotendeels naar online verschoven. Dat heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat klanten ons online vinden, het nadeel is dat de prijzen transparant zijn en dit ten koste gaat van de marge. Echter moet je wel inhaken op deze verschuiving om bij te blijven”. Daarop besloot Meerkantoor online reviews te gaan verzamelen. En met succes! Inmiddels hebben ze een gemiddelde score van een 9 uit ruim 650 beoordelingen en hebben ze een aanbevelingspercentage van 98%. Dit is echter niet altijd zo geweest. ‘’Het verkrijgen van reviews ging in het begin nog wat stroef. Vermoedelijk had dit te maken met het feit dat onze doelgroep de zakelijke markt is en geen consument. Zakelijke klanten waren nog niet zo bekend met het plaatsen van een review. Door o.a. aan diverse knoppen te draaien en op advies van klantenvertellen een andere manier van uitnodigen te proberen, namen de aantallen reviews toe’’, vertelt Mark.

Negatieve reviews
Het ontvangen van reviews is niet altijd rozengeur en maneschijn geeft Mark aan. ‘’We doen ons stinkende best voor goede reviews. Af en toe een laag cijfer kun je echter niet voorkomen. Dit zijn vaak klanten die ondanks onze inspanningen niet tevreden zijn en die vervolgens de online pen in klimmen om het daar te proberen. Meestal voel je de negatieve review dan van tevoren al aankomen, maar dat hoort er ook bij. We reageren altijd op negatieve reviews, op deze manier ziet de buitenwereld ook dat we op een nette manier hiermee omgaan’’.

Waardevolle feedback
Mark legt uit dat het voor ondernemers waardevol is om aan de slag te gaan met reviews. Je krijgt een duidelijk beeld wat klanten van jouw producten en dienstverlening vinden. Daarnaast is het altijd goed om feedback te ontvangen en dit tot verbeterpunten om te vormen. Ook doet het de online vindbaarheid goed. Een goede score staat voor betrouwbaarheid en dus een grotere kans op conversie. Maar Meerkantoor doet meer met het mooie cijfer dat zij op het reviewplatform hebben. “We vermelden ons cijfer op onze offertes en in een aantal andere uitingen. Onlangs hebben we nog een nieuwe brochure laten maken, waarin vermeld staat dat we goed scoren. Op deze manier kan je reviews ook gebruiken om er op commercieel gebied de vruchten van te plukken’’.

Ben je benieuwd geworden naar het platform of wil je weten wat het voor jouw onderneming kan betekenen? Mail dan naar info@klantenvertellen.nl. Zij helpen je graag verder!

Bron: Vakblad Foqus (nieuwsbrief voor Quantore ondernemers) #6 jaargang 13, coöperatie Quantore